Er denne gyngestol antik?

Sådan finder du ud af om din gyngestol er antik

At få en ide om alderen på en gammel gyngestol behøve ikke at være så svært endda, hvis du først sætter dig ned og undersøgelse de forskellige unikke træk og stilarter ved stole fra forskellige tider. Du kan også bruge dette indlæg til inspiration for at lære at skelne mellem nyere stole i gammelt design og så egentlige antikke gyngestole. Hvis du allerede er i besiddelse af en smuk, antik gyngestol, så bør du værne om den som en skat for resten af ​​dit liv. Denne stol har nemlig for længst bestået tidens prøve og bevist sit værd. Endvidere kan du overveje at sælge stolen, hvis ikke du ønsker at have den i dit hjem, og fordi den er antik, kan du regne med at kunne få adskillige tusinde kroner for den.

Tips til at identificere en antik gyngestol

For at hjælpe dig med at identificere en rigtig ‘vintage’ gyngestol er her nogle tips:

  • Alderen på en antik gyngestol skal være mere end 100 år. Derfor er den stol, som du kigger efter, fremstillet i enten det 18. eller 19. århundrede – samt begyndelsen af ​​det 20. århundrede.
  • For bedre at kunne bestemme stolens oprindelse, designstil og omtrentlig fremstillingsdato bør du kontrollere alle aspekter af stolen og sammenligne denne information med identiske stole med kendt historisk information. Dette kan du bedst gøre ved at sammenligne din stol med andre, kendte antikke stole online.
  • Kontrollér stolen for enhver form for etiket under sædet, en prisangivelse eller eventuel anden information om, hvornår den blev købt. Disse oplysninger er meget vigtige for at bestemme, hvor gammelt dit møbel er. Oftest er denne information dog ikke tilgængelig.
  • Undersøg dit møbel for hvordan det er blevet fremstillet, hvilken type træ det er fremstillet af, og hvordan de enkelte dele er fastgjort til hinanden. Kontroller også, om stolens overfladebehandling eller dens finish består af lak, maling, shellak eller voks. Lak blev først anvendt fra 1860’erne og frem. Før da bestod overfladebehandlingen typisk af shellak. Alle disse ting giver et hint om stolens alder for det trænede øje.
  • Gyngestole med søm og skruer, hvor søm- og skruehovederne er ujævne, er oftest antikke møbler.

Eksempler på antikke gyngestole

En gyngestol som ikke er antikHer er nogle af de antikke gyngestole, som du måske er stødt på før, men hvor du ikke har kunne vide, hvor gamle er de.

Den såkaldte “sy-gyngestol” kendes undertiden også som “pusle-gyngestolen”. Stolen er typisk for stor til et barn, men er samtidig også forholdsvis lille for en fuldvoksen person. Stolen har ikke en armlæn, hvilket let gør det muligt for den nybagte mor at pusle og nusse sin baby. Samtidig er det også nemmere at sidde og sy eller strikke i stolen, deraf stolens tilnavn! Dette er en funktionel gyngestol, som oftest er meget enkel i designet og gerne lavet af fyrretræ.

Den antikke fletgyngestol er et klassisk møbel fra Victoria-tiden. En veranda i et gammelt hus er ikke komplet uden denne type gyngestol. Fletmateriale er blevet brugt siden romertiden eller førtil at designe møbler og var berømt og velkendt allerede i midten af ​​1700’erne i vesten. En anden gyngestol, som kan være antik, er stigeryg-gyngestolen, som er let at genkende ud fra dens ryglæn, som har tværgående stykke af træ med store mellemrum i mellem.

Endelig er der stolen i bøjet træ, som først blev udviklet 1856 af Michael Thonet. Stolen er fremstillet af dampet træ, som er blevet bøjet, og hvor mederne og stolens rammerne i stolens ryglæn oftest er fremstillet af det samme stykke bøjede træ. Siden er denne stol blevet fremstillet i mange varianter af det oprindelige design.

Hvis du er i at samle antikke ting som gyngestole, skal du sørge for at have taget noter og være opmærksomme på tegnene – og husk på, at der i dag er mange forskellige reproduktioner på markedet.